top of page

ПОСТАНОВКИ

„Животът е сън“ е пиеса за театъра от Педро Калдерон де ла Барка, издадена през 1635 г. и принадлежаща към литературното движение на барока. Централната тема е свободата на човешкото същество да конфигурира живота си, без да бъде увлечен от предполагаема съдба.

 

Концепцията за живота като мечта е много стара, има препратки в индуската мисъл, персийския мистицизъм, будисткия морал, юдео-християнската традиция и гръцката философия. Ето защо дори е смятан за литературна тема.

Според работата на Платон, човек живее в свят на мечтите, на тъмнината, в плен в пещера, от която може да се освободи само като прави Добро; само тогава човек ще се откаже от материята и ще излезе наяве.

Военизирана група. Двама мъже, привидно различни, но еднакво непримирими, се изправят един срещу друг в психиделична психологическа битка, в която залогът е техният живот и животът на всички около тях.
 

„И са фалшиво избрани противниците ни – приятели и врагове...“
Хипотезата за войната е хипотеза за човешката природа и нейната противоречивост. В епохата на счупените идеали и постистината всичко се сменя, дори личността е лишена от център.

 

Съвременният „Отело“, отвъд мита, е възможен като история за човека – парадокс, противоречащ си, двойствен, непознаваем, поставен в радикализиран, черно-бял свят. Той разполага с познанието, но не успява да го приложи така, че да се спаси. Героите в тази пиеса - непримирими, направлявани от амбицията, устремени към победата, в капана на екстремното живеене, допускат войната помежду си. Така се задействат процесите на унищожение между човеците и вътре в човека.

 

БЕСОВЕ е опит на човека да изкрещи смело своята истина в лицето на целия свят, да промени хода на времето, да разруши установените норми, да постави нови правила, да изтрие чуждите думи и да напише свои, да надвие своята слабост, като открие собствената си сила и се научи да я използва.

БЕСОВЕ е опит на човека да прости тихо в себе си. Опит да начертае своя път, да укроти самотата и разрухата в действията и съвестта си, да избере в какво да вярва и кого да обича в името на това да устои на ледения вятър в сърцето и мисълта си. В името на това да бъде човек. Представлението поставя героите на Достоевски и Камю в една динамична условна сценична реалност, в която те настървено търсят своето място в заобикалящия ги чужд и агресивен свят, пълен с изисквания, прокламации и отчуждение.

БЕСОВЕ на сцената на Театър НАТФИЗ е първият дипломен спектакъл на студентите от последния клас на проф. Снежина Танковска.

PETER GYNT  на Дейвид Хеър е умен и забавен съвременен прочит на емблематичната поема „Пеер Гюнт“ от Хенрик Ибсен. С много настроение и чувство за хумор Дейвид Хеър прави ярки паралели със заобикалящия ни свят, като превръща героя на Ибсен в герой на нашето време и така с остър и тревожен тон изобличава несъвършенства на съвременния човек и общество.

Нашият герой пътува през различни реални и фантазни светове, плод на неговото въображение и желание да открие себе си, да надскочи своите собствени граници, да усъвършенства сам себе си. Притежава желанието, волята и енергията да завладее света, да го оцвети в цветовете на своите мечти и копнежи, но в края на пътя идва въпросът за смисъла от положените усилия, за скритото значение зад думите „бъди себе си“, за несподеленото, пропуснатото и отреченото. Това пътуване – метафора за нашия живот, разкрива измеренията на човешкото в метаморфозите на човека на XXI век.

PETER GYNT е една завладяваща и очарователна игра на човека със света и на света с човека, игра, в която правилата са създадени, за да се нарушават, до момента в който вече няма накъде.

ПЪРФОРМАНС НОАР

 

Пиесата “АУТСАЙДЕР” е експериментален текст за театър и представлява заключителен етап на първото издание на творческа работилница “ЗОНГ ТЕКСТ“, реализирана с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

 

Спектакълът разказва историята на Виктор – млад мъж, който се обвинява за смъртта на сестра си, и тръгва по следите на изчезналата преди 15 години Лора. Така той попада на странно място, където среща Ема и нейните пациенти. Убеден, че срещу сестра му и не само нея е било извършено престъпление, което обитателите на мястото крият от него, Виктор се съгласява да остане и да се подложи на експериментално лечение. Дали ще успее да открие това, което търси, или ще остане завинаги затворен между стените на миналото?

„Аутсайдер“ е текст за човека в търсене на себе си и за процеса на освобождаване на личността от зададените й обществени модели на живеене и обвързаностите й със света. Героите на пиесата вярват, че под прикритието на анонимността, ще могат да постигнат изцелението и да рестартират живота си отначало.

„Аутсайдер не е задължително да бъде нещо негативно, дори напротив. В пиесата героите са аутсайдери, които бягат от свят, който е недоброжелателен към тях, който е изискващ, който им пречи да бъдат такива каквито са. И съм сигурен, че ще бъде интересно и за зрителите, които често попадат в такива ситуации.“ Боян Арсов, режисьор.

bottom of page