top of page
viber_image_2022-09-25_17-35-50-056.jpg

ДИНА МАРКОВА

Дина Маркова завършва режисура за драматичен театър през 2016г. в класа на проф. Снежина Танковска в Националната академия за театрално и филмово изкуство НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. В Академията работи върху „Кралят елен“ на Гоци, „Хамелеонът на пастира“ и „Плешивата певица“ на Йонеско, „Калигула“ на Камю, „Майстора и Маргарита“ на Булгаков, „Салон за плач“ на Юрий Дачев, „Вуйчо Ваньо“ на Чехов, „Дон Жуан“ на Молиер и авторски проекти.

През 2017г. заедно с Боян Арсов учредяват Сдружение „ЗОНГ“, което е естествено продължение на съвместната им работа в Академията и това слага началото на Театър ЗОНГ. Началото на 2018г. заедно с Боян канят група актьори и стартират репетициите на „Животът е сън“ по Калдерон – антиутопична хорър приказка, което е първият спектакъл на Театър ЗОНГ.

Дина е автор и режисьор на „Фюнеръл 2017“ – авторски сайт спесифик пърформанс в Младежки театър „Николай Бинев“, част от фестивала „Панаир на младите“. Автор на сценичната версия и режисьор е на „Животът е сън“ по Калдерон и на „Отело – гибелта на идеалиста“ по Шекспир, Брехт, Мюлер, Къмингс и Сун Дзъ – спектакли на Театър ЗОНГ, които създават съвместно с Боян Арсов. Автор е на пиесата „Аутсайдер“, пърформанс ноар и участва в ролята на Психолога – това е най-новата премиера на трупата с режисьор Боян Арсов.

За режисурата на „Животът е сън“ Дина получава награда ИКАР /за дебют/ на Съюза на артистите в България през 2019г. и е селектирана на конкурса за най-добър млад режисьор „Слави Шкаров“, организиран от Драматичен театър „Сава Огнянов“, гр. Русе.

Дина Маркова е също магистър по клинична и консултативна психология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преминала е обучение по когнитивно поведенческа терапия и е завършила курс на двегодишно обучение по фамилна терапия – системен метод за ниво консултант.

От есента на 2019г. работи като мениджър проекти за Театър ЗОНГ.

bottom of page